Kroppssprak_Sint-jente-
FOTO: Istockphoto

Daneel Foyer, expert på psykologi och kroppsspråk:

Visste du att ditt kroppsspråk avslöjar dig?

Tror du att du kan dölja ditt inre jag? Det klarar du knappast. Se hur ditt kroppsspråk avslöjar dig.

– Hur du mår läcker ut i form av små rörelser och ansiktsuttryck. Vissa tror att de kan dölja sina känslor, men det kan de inte. De kommer upp till ytan, nästan på autopilot och utan att vi själva märker det. Om du försöker att styra ditt kroppsspråk verkar du falsk.

Det säger Daneel Foyer – kroppsspråksinstruktör och tränare. I sin kurs visar han dig bland annat hur ditt kroppsspråk avslöjar om du ljuger eller inte.

– Vi kan säga en sak med ord, men något helt annat med kroppsspråket. Vi är kort sagt inte uppmärksamma på vad vi tänker, ser och gör. Men när något blir mycket obehagligt märker vi vad vi känner. Dessvärre tolkar vi kroppsspråk fel hela tiden. Du måste känna igen signalerna för att fånga upp det sanna, säger Foyer.

Omedvetna handlingar avslöjar dig

Han visar bland annat att vi kliar oss i bakhuvudet när vi blir stressade, nervösa eller om något är obekvämt för oss.

– Som barn fick vi tröst av våra föräldrar när de strök oss över huvudet. När vi upplever osäkerhet gör vi samma sak med oss själva. Det är kommunikation från det omedvetna som styr oss i rätt riktning.

Lär dig att hantera känslorna

Foyer rekommenderar att du lär dig att känna igen dina egna känslor, så att du i högre grad kan styra dem.

– Vi kan tänka på en skala från 0 till 10, där vi på 0 inte känner någonting och på 10 har en intensiv och stark känsla. Om du till exempel blir arg, men inte märker det förrän du är upp mot 5 och 6, kanske känslorna går över styr. Kan du hantera det redan på 2–3 kan du ta hand om känslan bättre.