Eirik Myhr Fossum_Bilde nyhetsbrev

Hur du skapar världens bästa team av ett gäng individualister

3 råd för teambuilding i praktiken

Eirik Myhr Nossum är tränare för herrlandslaget i längdskidåkning. I laget har han världens bästa skidåkare, starka individualister som konkurrerar om plats i laget och på pallen.

Eirik Myhr Nossum har sedan maj 2018 varit tränare för herrlandslaget i längdskidåkning. Han var assistent för landslagstränare Tor-Arne Hetland från 2016 till 2018 och har tidigare varit tränare för Lyn Ski och Petter Northug, då den sistnämnde valde att stå utanför landslaget. Eirik har en magisterexamen i idrottsfysiologi från Norges idrottshögskola.

Eirik är anställd för att uppnå resultat. Visserligen har han ett speciellt jobb, men han har samma utmaningar som alla andra ledare: Hur får man teamet att arbeta mot ett gemensamt mål och uppnå önskade resultat.

Eirik har en tydlig ledarskapsfilosofi. Han tror starkt på att ett lag som hjälper varandra blir starkare och att den enskilde åkaren också blir bättre när laget blir bättre.

En delningskultur som främjar laget

Utmaningen är att skapa en delningskultur som främjar laget, samtidigt som åkarna ändå ska konkurrera. Inom många individuella idrotter håller de aktiva utövarna korten (eller träningsdagboken) tätt mot bröstet och delar inte med sig av kunskap som kan göra andra i laget bättre.

På skid-VM i Seefeld 2019 vann Norge 6 av 6 lopp. Åkarna var Martin Johnsrud Sundby, Johannes Høstflot Klæbo, Sjur Røthe, Emil Iversen, Hans Christer Holund och Simen Hegstad Krüger. Bakom laguttagningarna ligger både resultat från uttagningslopp tidigare under säsongen, men även taktik och utvärderingar under tiden.

Det viktigaste är norsk seger. Laget före jaget. Det skapar ett lag som hjälper varandra.

Eirik Myhr Nossum

1. Öppen kommunikation

Laguttagning i grupp. När Eirik tog över som landslagstränare införde han en ny praxis, nämligen presentation av laguttagningen i grupp. Det kan verka brutalt. I rummet sitter idrottsmän som har lagt ned ofantligt många timmar och slit för att komma med i laget. Men fördelarna är uppenbara, alla hör samma besked. Det förhindrar missförstånd och spekulationer. Det upplevs rättvist. Det visade sig att tidigare praxis med individuella meddelanden skapade missförstånd. Särskilt de som inte blev uttagna kunde uppfatta att de var säkrade en plats nästa gång.

Eirik är noga med att denna form av öppenhet praktiseras med empati.

Feedback mellan de aktiva. Eirik uppmuntrar åkarna att ge varandra feedback efter träning och lopp. De är ute i skidspåret tillsammans och kan observera varandra. Feedback från en åkare, det vill säga en annan expert, verkar starkare än från tränaren som inte anses vara expert på samma sätt.

2. Skapa en delningskultur

Idrottsutövare i individuella idrotter konkurrerar med varandra. Intuitivt vill många hemlighålla sina bästa tips och erfarenheter. Det finns en rädsla för att konkurrenterna blir bättre än du om du delar med dig.

Enligt Eirik gör delning alla bättre. Han jobbar med att utövarna ska se värdet av att dela sina bästa tips med laget. Han hävdar att om du ger en hemlighet får du fem tillbaka.

Öppna träningsdagböcker är en del i det här. Hur lägger en världsmästare upp sin träning. Vad fungerar bra och vad ger resultat.

Samråd mellan aktiva. Det är viktig att uppmuntra till delning av råd och tips.  Ett råd från en (annan) världsmästare lyssnar man på.

3. Tillbringa tid tillsammans

Tidigare tränade åkarna var för sig utanför skidsäsongen. Men för att skapa ett bra team menar Eirik att det är viktigt att de är tillsammans även utanför säsongen. 3 av skidåkarna finns i Trondheimsområdet, 3 i Oslo. På båda platserna tränar nu åkarna tillsammans, istället för var för sig.

Genom att tillbringa tid tillsammans blir åkarna sammansvetsade på ett bra sätt. De lär känna varandra bättre och utvecklar en vänskap. Och när avgörandets stund kommer hjälper de hellre en kompis än en konkurrent.

Eirik Myhr Nossum

Nu kanske vissa ledare hävdar att deras medarbetare inte direkt har världsmästarpotential. Du har det team du har. Men vem vet vilka resultat ni tillsammans kan uppnå genom att kommunicera öppet, dela med er av kunskap och tillbringa tid tillsammans.